Eerste hefbrug van kunststof in Nederland

Logo Witteveen+BosOosterwolde krijgt de eerste beweegbare kunststof hefbrug in ons land. De nieuwe brug heeft een kunststofcomposiet brugdek met hydraulische heftechnieken. Deze combinatie is bijzonder vernieuwend.

Bij de aanbesteding van de provincie Friesland kwamen het voorontwerp en plan van aanpak van Witteveen+Bos en architectenbureau irs. VEGTER als winnaar uit de bus.

 

Zowel op vormgeving als op advies- en bouwkosten is deze brug als beste beoordeeld. Door het geringe gewicht van de constructie is een eenvoudig maar uiterst functioneel ontwerp ontstaan, dat past in het veenkoloniale karakter van de turfroute. Met de realisatie van dit ontwerp hebben Witteveen+Bos en VEGTER een nieuwe richting in de bouw van beweegbare bruggen geïnitieerd. Bijkomend voordeel is dat door de beperkte omvang van het kunstwerk en de toepassing van bijzonder onderhoudsvriendelijke materialen aanzienlijk op bouw- en onderhoudskosten wordt bespaard.

Illustratie nieuwe brug Oosterwolde (c) ZN Design & VisualisationDe Vernufteling 2009

Zonder twijfel is deze hefbrug in Oosterwolde uniek te noemen. Daarom werd dit project terecht geselecteerd voor De Vernufteling 2009. Voor de Vernufteling 2009 dienden 25 ingenieursbureaus in totaal 61 projecten in. Achttien daarvan zijn door de jury genomineerd. Ofschoon 'hefbrug oosterwolde' als project niet de uiteindelijke hoofdprijs in de wacht wist te slepen is selectie een prestatie op zichzelf!

Om de hefbrug duidelijk aan de jury uiteen te kunnen zetten maar ook voor ieder die belangstelling toonde voor dit unieke project werd artic multimedia gevraagd om een kort promotiefilm te realiseren waarin de unieke aspecten van de productie aan bod zouden komen.

Rendabel

Halverwege 2009 is men met de bouw begonnen. De verwachting is dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2010 zijn afgerond. Voor brugvervanging en nieuwbouw van vergelijkbare bruggen in Nederland en daarbuiten is dit een uiterst innovatief en vooral rendabel concept.
Klik op het 'play' knopje hier links om de film te bekijken.

Hefbrug Oosterwolde

Voor deze film heeft artic multimedia voor een combinatie van film en animatie gekozen met een voice-over. Duidelijk wordt hoe uniek dit project daadwerkelijk is.
Klik op het 'play' knopje hier links om de film te bekijken.

De Vernufteling 2010

Ook in 2010 weet Witteveen+Bos zich weer voor 'De Vernufteling' te plaatsen met wederom een uniek project. Ook voor dit project stelde Witteveen+Bos artic multimedia aan om een korte promotiefilm te realiseren.

Illustraties & Photo's
Artic portfolio Werk